Dit ben ik

Hoi hoi, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog.
Kathy, mama van twee meiden, lief van Mark en werk als juf in het basisonderwijs. In ons gezin wonen ook hond Saartje en onze twee poezen.
Ik word blij van creatief bezig zijn; naaien, bakken, koken, fröbelen, foto's maken en erop trekken met onze T3 camper.
Sinds 2011 heb ik een project opgezet dat Geef het door! heet: babyspullen die mensen niet meer nodig hebben worden complete babypaketten die bij mensen terecht komen die het hard nodig hebben.
Sinds december blog ik voor dewereldvanmorgen.nl Een site dat gaat over duurzaamheid.

Ik noem mijn blog: HARTEDINGEN. Op deze blog staan de dingen die mij blij maken en een sprongetje van geluk geven.

Veel kijk- en leesplezier!donderdag 30 juli 2015

Waan jezelf Roodkapje in de Pluktuin


Stel jezelf een tuin voor met allerlei soorten bloemen, de mooiste die je ooit bij elkaar hebt gezien. Denk aan een tuin, vele malen groter dan die van jezelf. Heb je dat? Stel je nu eens (klein) fruit voor, het soort dat je in overvloed in de groentewinkels ziet liggen en waarbij het water je in de mond loopt. Heb je dat beeld ook?

In de Pluktuin “de Bosrand” vind je het allemaal. 
Pluktuin de Bosrand in Wageningen is een tuin waar je doorheen kunt lopen met een mandje aan je arm. Even waan je je Roodkapje waarvan het mandje steeds voller en voller raakt, en je een gevoel van natuurlijke rijkdom geeft. Plukken is het werkwoord dat volledig past in deze omgeving. Soms kan het zijn dat er bepaalde gewassen de tijd nodig hebben om te groeien of het seizoen van het gewas is voorbij, maar over het algemeen mag je overal komen en alles plukken wat je mooi en lekker lijkt. En dat is veel! De rust die over je heen komt, met zicht op de Wageningse Eng, doet je de tijd vergeten.

Een zeer geslaagd familietripje

Toen wij er waren met onze twee dochters, gingen zij al snel hun eigen gang. Verdwalen konden ze immers niet, want het gebied is begrensd. Op deze manier kon ik ook op mijn gemak rondneuzen. Ik zag bloemen die ik nog nooit eerder gezien had. En er waren veel bessen; zwarte bessen, rode bessen, blauwe bessen, kruisbessen, allerlei soorten waar je jam of sap van kunt maken. Weet je niet hoe je dat doet? Geen paniek, op deze plek kun je daarover een workshop volgen.
Onze jongste dochter Sofie was vooral bij de bramen te vinden. Bramen waar je gemakkelijk bij kon zonder je in alle bochten te wringen. Wat een walhalla. Wat een fijn gevoel dat kinderen leren hoe de natuur zijn weg vindt. Dat is iets wat ik ze zeker wil meegeven. Ze liepen met een kruiwagen vol fruit en bloemen rond; zij genoten volop, en ik genoot van hen.

“Ik kom uit de grote stad”

Petra Lenskens heeft de tuin aangelegd. Haar ziel en zaligheid zit erin en dat voel je. "Zelf groeide ik op in de stad en kwam in aanraking met de natuur toen we ieder jaar met het gezin gingen kamperen bij de boer en met mijn ouders fruit ging plukken in de Betuwe en in Engeland." Later is Petra de landbouwuniversiteit gaan doen. Niet ver van de plek waar haar tuin nu in bloei staat. De Pluktuin heeft oog voor de natuur, dier en mens. Er wordt gebruikt gemaakt van mest van de IJslanders (een paardenras) en alles is onbespoten. Elke week zijn er vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken om de tuin overzichtelijk en mooi te houden.
Mensen komen hier graag langs. Al is het alleen voor de rust, het prachtige uitzicht, de ongedwongenheid. Om met een prachtig boeket of heerlijk fruit - wat je immers zelf hebt samengesteld - voor een klein prijsje mee naar huis neemt.

Zien, ruiken, proeven, verwonderen

“Oooh, aardbeien, zo lekker!” Of, “moet je eens kijken!” zijn uitspraken die Petra - meestal van kinderen - dagelijks in haar tuin hoort. Daar wordt ze blij van en het geeft haar de energie om door te gaan. Mensen die hier komen maken vaak een praatje en staan hier vooral even stil om te ontsnappen aan de alledaagse hectiek. Dat is wat Petra door wil geven aan anderen. Leef je natuur en de natuur leeft voor jou!
Wij gingen in elk geval met kleurrijke bloemen naar huis, vers gemaakte bessensap en sappige rabarberstelen, waarvan ik, je raadt het al, rabarbertaart ga maken.

Dit is een blog door mij geschreven voor De wereld van morgen.nl 


 
En Saartje onze labradoodle pup was ook mee. Gezellig in de tuin.
 
Ben je nieuwsgierig geworden kijk dan eens op:1 opmerking:

  1. wat 1mooie foto's!!!!!!waw!!!
    leuk,hee zo'n pluktuin!!hebben we hier in belgie ook 1 dichtbij,maar ons eigen moestuin is ook een pluktuin,waar we volop in plukken en overal delen bij vrienden,buren en familie,we hebben er ook vanalles staan!we houden van tuin,tuinieren
    deze week waren we in nederland en zagen aan een volkstuin een tafeltje staan met vanalles op,we mochten er eens een kijkje nemen en kochten er een grote bos zonnebloemen waar ik op dit moment in belgie nog van geniet!!zo'n tafeltjes met leuke dingen op vind je niet in belgie,jammer!groeten debora

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...